Anul trecut ne-a făcut să apreciem tot mai mult curtea casei noastre, iar în cazul celor care nu au avut parte de propria oază de verdeață, să își dorească un sanctuar în jurul locuinței lor. Chiar dacă acum lucrurile s-au mai relaxat din punct de vedere al vacanțelor, această opțiune poate să nu ne încarce bateriile pe măsura așteptărilor noastre, din cauza aglomerației, a prețurilor, a confortului dorit sau al măsurilor restrictive, încă active.

O vacanță în sine presupune nevoia corpului nostru de a se relaxa concomitent cu psihicul, lucru care în această perioadă pare greu de atins pe un teren străin la sute de kilometri distanță de casă. În acest sens, vă propunem ideea de vacanță la tine acasă, în propria curte, folosind câteva trucuri simple care vor crea senzația de vacanță mult dorită, nu doar pentru câteva zile.

Pornind de la cele cinci simțuri, am decis să vă oferim câteva sugestii de organizare a spațiului exterior, indiferent de suprafața acestuia.

Din punct de vedere al sunetului ambiental, atragerea păsărilor în zona curții cu ajutorul unor căsuțe special create pentru acestea vă pot transforma fiecare dimineața într-o simfonie. O fântână arteziană sau o mini-cascadă artificială poate acompania acea simfonie.

Dacă totuși vă doriți un sunet mai diversificat și care să vă motiveze diferit în funcție de perioada din zi, vă recomandăm o boxa portabilă de înaltă calitate conectată la unul dintre serviciile de streaming de unde vă puteți alege singuri melodiile preferate. Sunetele au un impact puternic asupra stării noastre de spirit și este un aspect pe care nu ar trebui să îl ignorăm.

Când vine vorba de simțul văzului, curtea vă poate satisface această nevoie de culoare, texturi și adâncimi prin diversitatea plantelor folosite în amenajare. Organizarea plantelor astfel încât să acopere orizontul din oricare punct al terasei, înseamnă o combinație de specii cu înălțimi diferite, cu frunze de diferite forme sau culori.

De asemenea, lumina joacă un rol extrem de important când vine vorba de ambientul din curte. Observând parcursul soarelui vă recomandăm o atenție la umbre și la modul în care acestea pot crea o dinamică și cum poate aceasta să fie modelată. Din punct de vedere al luminii artificiale sunt o mulțime de opțiuni de becuri decorative care se încarcă prin panouri solare pentru un ambient calm pe timpul serii.

Când vorbim despre simțul tactil corpul nostru se simte bine atunci când atinge suprafețe naturale. Pentru acest lucru se recomanda un covor de gazon sau un mix de plante tip gazon, pe suprafețele deschise ale curții, astfel încât să puteți păși desculți pe o suprafață moale ori de câte ori simțiți nevoia de relaxare sau conectare directă cu natura. Scaunele sau fotoliile folosite în grădină ar fi ideal să fie confecționate din materiale naturale pentru un confort maxim.

Simțul olfactiv poate să fie asigurat de plantele cu care vă înconjurați. Acestea pot fi plante cu flori intens mirositoare, plante din specia coniferelor sau insule de condimente care pot fi folosite pe post de ingrediente în diferite băuturi sau delicii culinare, atunci când vă simțiți creativi. Exemple, ar fi: menta, busuioc, rozmarin, cimbrișor, salvie, lămâiță, pătrunjel, etc.

Cu acestea ajungem și la gustul pe care curtea și grădina v-il pot oferi. Pe lângă condimente curtea, oricât ar fi de mică, vă poate asigura o serie întreagă de fructe și legume esențiale pe care le puteți savura în timp ce vă relaxați, fiind ușor de plantat, întreținut și cules. De la zmeură sau fructe de pădure până la câțiva pomi fructiferi sau câteva rânduri de zarzavaturi sau salate.

În vacanță căutăm liniște, căutăm armonie și căutăm să stăm departe de locul de muncă, doar că nu este nevoie să zburăm sute de kilometrii pentru a ne simți mai relaxați când ne putem crea această senzație de la primele ore ale dimineții, în fiecare zi. Ultima perioadă ne-a dovedit cât de important este să avem această oază de verdeață la o deschidere de ușă, iar optimizarea acesteia, astfel încât să ne satisfacă toate simțurile, ne este la îndemână acum, mai mult ca niciodată.

Aboneaza-te la newletter

Află când publicăm un articol nou și fii la crent cu cele mai interesante trend-uri din amenajări, interioare și multe altele.