Azi ne întâlnim într-un alt context, într-un dialog plin de inspirație și curiozitate pe care am avut ocazia să îl purtăm cu Bogdan Burciu, designer de interior. Ne plac oamenii cu povești, iar citind și tu această conversație, vei descoperi multe lucruri interesante pe care Bogdan Burciu ni le-a dezvăluit.
Spune-ne câteva lucruri despre tine, de unde ai început, de cât timp practici acest domeniu și ce te menține fascinat?
Numele meu este Bogdan Burciu, am 31 de ani și sunt absolvent al Facultății de Arte “Cambridge School of Art” UK, secția Design Interior.
Am ales acest domeniu deoarece nu eram suficient de talentat și pregătit pentru a urma arta plastică, și, în același timp, zona matematicii, întâlnită în arhitectură, nu era prietena mea. Designul interior îmi oferă șansa de a crea o legatură între acestea.
Fac acest lucru de aproape 10 ani fără oprire, dar am perioade în care îmi îndrept atenția și spre alte domenii, cum ar fi zona de marketing, branding, psihologie, iar uneori, mă trezesc chiar și în zona de bar, bucătărie și ospătărie. Toate acestea pentru a înțelege exact funcționalitatea acestor zone, astfel încât să reușesc să implementez proiectele cât mai bine în această arie.
Sunt fascinat de acest domeniu, în principal pentru că este un mod cât se poate de real prin care pot sa creez medii în care oamenii să se simtă mai bine. Consider că dacă oamenii din jurul meu se simt mai bine, devin mult mai creativi, iar în acest mod, creațiile lor le generează fericire. Îmi place să văd această lume fericită.
Cum îți definești stilul în designul de interior? Sau ai propriul design estetic?
Până a ajunge la partea estetică, eu consider funcționalitatea ca fiind elementul principal în design. Al doilea element extrem de important este sustenabilitatea și ergonomia elementelor care compun acel spațiu. Apoi urmează lumina, materialele folosite și sursa lor, iar abia mai târziu partea estetică. Pe când ajung la estetică, filtrele aplicate restrâng mult variantele stilului, astfel, în cazul meu, acesta devine unul minimalist, cu tentă industrială. Uitându-mă la proiectele trecute, acestea pot fi ușor rescunoscute ca purtând semnătura mea.
Ce te inspiră?
Oamenii! Fiecare proiect este despre oameni și pentru oameni! Atât în cazul proiectelor rezidențiale, cât și în cele comerciale, este vorba despre nevoile oamenilor care urmează să își petreacă timpul în acel Spațiu. În funcție de evoluția planetei, nevoile oamenilor se schimbă în permanență, astfel nu cred că această sursă de inspirație poate fi secată vreodată.
Cum vezi lucrurile în prezent legate de designul de interior și în ce direcție crezi că vor merge?
În prezent, mi se pare că designul interior și designerii în general sunt împărțiți în două categorii: cei care fac risipă de resurse fără a acorda atenție nevoilor clienților, ci mai degrabă portofoliului pe care aceștia îl generează în scopuri comerciale și cei care se dedică exclusiv eficienței, limitării resurselor folosite în acest proces și, care în final, reușesc să producă niște interioare unice, cu foarte multă personalitate.
Eu cred că lumea designului interior și nu numai, va trebui să își îndrepte atenția mult mai mult spre ideea de a economisi cât mai multe resurse, atât în procesul de creație, construire, cât și pe termen lung, în favoarea noastră, a tuturor.
Cât de important este să mergi după tendințe atunci când îți amenajezi locuința?
În primul rând, nu este recomandat să îți amenajezi singur locuința dacă nu ești în domeniu, la fel cum nu e recomandat să îți faci singur o operație. Dacă totuși optezi pentru acest lucru, vei pica în plasa celor care îți vând tendințele la suprapreț. Există acest risc și în cazul în care mergi pe mâna unui designer din tendințe.
Aceste tendințe sunt, ca în orice alt domeniu, un factor comercial de care lumea ar trebui să profite doar dacă această alegere înseamnă o investiție pentru o carte de vizita profesională: în cazul apartamentelor în regim hotelier, birourilor, zona Horeca și așa mai departe.
Alegerea unui designer care să îți asculte dorințele și să iți înțeleagă nevoile, ar trebui să fie prioritatea principală, și nu tendințele care se schimbă de la an la an.
Dacă cineva e la începutul proiectului de amenajare a locuinței, care ar fi cel mai bun sfat pe care îl poți oferi, din experiență?
Să își planifice foarte bine bugetul! Acesta trebuie stabilit clar încă de la început pentru fiecare fază în parte: instalații, finisaje, mobilier, iar apoi accesorii și decorațiuni.
Ce am observat este o accelerare și un entuziasm în prima parte a proiectului, în majoritatea cazurilor. Apoi, încet, fără un buget clar stabilit, spre final, lucrurile încep să se complice.
Bugetul este epuizat, iar ultimele detalii care sunt accentele finale și o parte foarte importantă într-o amenajare, pot să nici nu mai apară sau, mai rău, să schimbe total aspectul, deoarece clienții sunt focusați pe finalizare.
Ne poți spune despre un proiect de suflet la care ai lucrat? Poate un proiect care are și o poveste.
Proiectul meu de suflet este laboratorul meu. Locul în care testez funcționalitatea, testez mobilierul, lumina, îmi stabilesc întâlnirile, îmi beau cafeaua, interacționez cu cei din jur și mă simt inspirat. Cafeneaua pe care o conduc în timpul în care nu fac design, este proiectul meu de suflet. Povestea din spatele acesteia e o reflexie perfectă a stilului personal. Mă reprezintă pe mine ca artist, mai mult decât oricare alt proiect. Am avut ocazia sa întâlnesc o grămadă de artiști acolo, alături de care lucrez acum la alte proiecte. O foarte mare parte dintre clienții de pe zona de design se află acolo aproape zilnic, iar partenerii actuali și viitorii parteneri știu unde să mă găsească, și în același timp, restul orașului se poate bucura de un loc mai diferit.
Cum știi că ai ales designerul de interior potrivit pentru locuința ta?
Nu poți să știi acest lucru decât la final. Un designer potrivit este acela care se ține cât poate de mult de bugetul pe care tu îl ai, realizează proiectul pentru client și nu pentru portofoliul companiei și menține o legatură strânsă pe tot parcursul colaborării. Sunt foarte mulți așa-ziși designeri în România, care au un scop destul de clar: încasări din toate părțile - proiectare, comisioane de la furnizori, comisioane de la constructori și așa mai departe. În acest mod, clientul final se trezește cu un interior în vogă, dar care nu este comod, nu îndeplinește nevoile familiei și rămâne și cu buzunarul gol.
Există și o generație de designeri foarte creativi și care își doresc prin arta lor să tragă un semnal de alarmă în ceea ce privește modul în care exploatăm resursele și care tratează fiecare proiect ca fiind al lor, cu o atenție sporită la nevoile reale ale celor ce și-au dat casa în grija lor.
Designul de interior ne face să rămânem curioși și fascinați de tot ceea ce presupune, iar atunci când ne dorim să descoperim mai multe, ne îndreptăm spre acești oameni din domeniu. Pe Bogdan Burciu o să îl mai întâlniți în cadrul proiectelor pe care le desfășurăm la Click4Home, și îi mulțumim frumos că ne-a împărtășit viziunea lui.
Află când publicăm un articol nou și fii la crent cu cele mai interesante trend-uri din amenajări, interioare și multe altele.