Ultimele 18 luni au schimbat drastic, în special, modul în care lucrăm lucrăm și locurile din care ne desfășurăm activitatea de birou.
Am vorbit cu mai mulți oameni care lucrează de acasă și cu designerii care au avut mult de lucru în zona de Home-Office în această perioadă și am tras niște concluzii pe care dorim să le împărtășim cu voi.
O dată cu închiderea clădirilor de birouri și posibilitatea angajaților de a lucra de acasă mulți și-au reamenajat un colț de cameră sau au schimbat destinația unui dormitor pentru a putea lucra. Una dintre probleme majore cu care s-au confruntat a fost intimitatea. Un spațiu individual separat de restul casei este direcția cea mai bună pentru o productivitate și concentrare maximă.
Dacă acest lucru nu este posibil, delimitarea cu ajutorul unor pereți mobili pot fi o soluție dacă alegeți amenajarea biroului în cea mai spațioasă cameră din locuință.
Din punct de vedere ergonomic este recomandat să fim foarte atenți la scaunul de pe care lucrăm. Ținând cont că petrecem multe ore pe acesta atunci când lucrăm este important ca scaunul să fie unul de foarte bună calitate atât pe partea de șezut cât și pe cea a spătarului. Birourile ajustabile pe înălțime vă permit să lucrați și din picioare astfel puteți alterna poziția corpului pentru a vă menține coloana vertebrală sănătoasă.
Încercați pe cât este de putință să poziționați biroul la fereastră pentru a putea admira, în funcție de locuință, curtea, copaci, dealuri, munți sau alte peisaje din apropiere. În plus, lumina naturală din față oferă un plus de energie iar chipul luminat va ieși în evidență pe parcursul video-conferințelor sau ședințelor online.
Pentru un plus de inspirație vă puteți înconjura cu niște plante, imagini drage vouă cu locuri, oameni sau texte motivaționale.
Un spațiu de lucru curat și aerisit vă poate încărca cu energie, astfel biroul ar trebui să conțină strict lucrurile de care aveți nevoie pentru a vă desfășura activitatea zilnică.
Din punct de vedere al culorilor folosite vă recomandăm culori pastel, culori deschise, calde cu eventuale inserții de albastru pentru concentrare sau galben ori portocaliu pentru o idee de creativitate și energie. Recomandam evitarea culorilor închise în spațiul de lucru pentru că acestea au tendința să ne obosească mai repede.
Dacă totuși considerați că acasă e acasă și nu la birou există și varianta birourilor de proximitate, cele mobile care pot fi plasate în curtea casei sau cele de tip co-working space care au devenit foarte populare în ultima perioadă datorită cererii mari. Nu sunt cele mai ieftine soluții dar vă pot scăpa de griji atunci când nu aveți spațiul disponibil în locuința actuală.