O proprietate nouă înseamnă o investiție în viitor, un prilej de a te bucura de un nou mod de viață. Atunci când pornești în căutarea unei noi locuințe, probabil că vei căuta ceva care să îți îmbunătățească traiul și, în același timp, să răspundă la cât mai multe nevoie pe care le ai. Pe lângă aspectul exterior și interior, sunt anumite lucruri de care trebuie să te interesezi pentru a fi sigur că urmează să iei cea mai bună decizie. La fel ca în cazul oricărui alt bun material, este esențial să te interesezi de garanțiile pe care le primești în cadrul tranzacțiilor imobiliare pentru noua ta casă sau vilă. Am analizat acest subiect și te invităm în continuare să descoperi mai multe în acest sens.

Fiecare dezvoltator al unui imobil construit oferă o perioadă de garanție a lucrării, care este indicat să fie stipulată în contractul de vânzare-cumpărare. În funcție de tipul construcției, perioada de garanție va fi diferită, însă în acest caz, cel al imobilelor tip casă, vilă sau apartament, această garanție, potrivit legii, trebuie să fie de minim 3 ani. Garanția își începe valabilitatea din momentul în care construcția a fost finaliză și se semnează procesul verbal. Chiar dacă această perioadă se poate negocia, majoritatea dezvoltatorilor oferă o perioadă standard, de 3 ani.

Cum funcționează această garanție? În cazul în care în perioada de garanție apar vicii în cadrul locuinței achiziționate sau anumite defecțiuni, poți solicita remedierea acestora, reparații sau intervenții acoperite de dezvoltator. La finalul perioadei de garanție are loc practic recepția finală, iar eventualele daune constatate în perioada de garanție, trebuie să fie remediate.

La capitolul garanții pentru vicii, există două tipuri de vicii, ascunse sau vicii aparente. Diferența dintre cele două ar fi că unele vicii sunt observabile, însă altele nu. Având în vedere investiția pe care urmează să o faci, este important să fii atent la cât mai multe aspecte, în special la cele care nu se văd cu ochiul liber. Astfel, ar trebui să îți îndrepți atenția și spre instalații sau finisaje, iar pentru o părere cât se poate de critică, poți apela la cunoștințele unui expert sau specialist în construcții.

O altă garanție pe care o primești în momentul achiziționării unui nou imobil, este garanția de rezistență a structurii. În momentul semnării contractului, primești Cartea Construcției, unde vei regăsi toate informațiile referitoare la etapele construirii imobilului și vei putea analiza mai bine modul în care s-a ajuns la rezultatul final. Garanția structurii de rezistență, potrivit legii, poate ajunge până la 50 de ani.

Atunci când îți îndrepți atenția spre o construcție nouă, este bine să știi că, timp de un an, pot să apară mici defecțiuni, cum ar fi fisurile din pereți. Acest lucru aste perfect normal, se spune că lucrează casa și se așază pereții, însă în cazul în care încep să apară aspecte semnificative, atunci îți recomandăm să consulți un specialist și să sesizezi dezvoltatorul proiectului pentru a discuta împreună eventuale soluții și reparații.

Sunt numeroase aspecte pe care trebuie să le cunoști pentru a te asigura că urmează să iei o decizie corectă. Actele și contractele reprezintă un pas prin care este necesar să treci și este esențial să fii cât se poate de informat și să îți cunoști drepturile. Sperăm că ți-au fost utile aceste informații, iar dacă ai nevoie de mai mult ajutor, te invităm în continuare aici, unde poți lua legătura cu unul dintre reprezentanții echipei Click4home.

Aboneaza-te la newletter

Află când publicăm un articol nou și fii la crent cu cele mai interesante trend-uri din amenajări, interioare și multe altele.