Pe măsură ce anii trec, piața imobiliară se dezvoltă din ce în ce mai mult și se maturizează în beneficiul cumpărătorilor. Probabil deja ești familiar cu achiziția unei locuințe încă din fază de proiect, însă dacă vrei să știi ce presupune acest proces, care sunt avantajele, dar și eventualele riscuri, citește în continuare acest articol, căci le vom puncta pe toate pas cu pas.

O locuință aflată în fază de proiect este acea locuință pe care o poți vizualiza doar pe planșa arhitectului sau în machete, înainte de achiziție. Dezvoltatorul are proiectul bine pus la punct și este pregătit să înceapă construcțiile, totodată, deschide vânzarea locuințelor încă din cel mai incipient stadiu. Te întrebi de ce? Ei bine, asta nu se întâmplă în toate cazurile, însă unii dezvoltatori pot avea o strategie de personalizare a locuinței elemente reprezentative ale viitoarei case sunt alese de viitorii proprietari. Deoarece aceste cazuri sunt destul de frecvente, nu trebuie să-ți pună semne de întrebare în ceea ce privește seriozitatea dezvoltatorului, deși acesta este un element important pe care îți recomandăm să îl verifici atunci când ai intenții serioase de achiziție a unei noi locuințe pentru tine și familia ta.

De ce să achiziționezi o locuință în fază de proiect? Ei bine, așa cum e și firesc, în această etapă, prețurile sunt mai mici. Dezvoltatorul este conștient că încă nu ai nici o dovadă palpabilă a viitoarei tale case, așadar acordă un discount destul de semnificativ achizițiilor contractate din această etapă.

Un beneficiu important este faptul că în cele mai multe cazuri, pentru o locuință achiziționată în fază de proiect, îți poți alege finisajele interioare după bunul plac, împreună cu dezvoltatorul, într-un buget stabilit de comun acord. Așadar, casa ta va arăta exact așa cum îți dorești, cu minim efort din partea ta. Mai mult, în situații excepționale, poți discuta cu dezvoltatorul și partea de compartimentare, iar pe alocuri, poate fi de acord cu anumite schimbări în ceea ce privește viitoarea locuință.

Cum știi că iei decizia potrivită în ceea ce privește prețul? Simplu. Este suficient să faci un mic research, să acorzi câteva momente de căutare să afli care este prețul mediu pentru locuințele actuale din zona în care urmează a fi construit proiectul. Dacă prețul pe care îl plătești tu este sub această medie, atunci poți continua liniștit procesul de achiziție, știind că dezvoltatorul este unul corect. Bineînțeles, nu uita să iei în calcul și finisajele propuse pentru proiect, deoarece nu poți compara prețul unei vile obișnuite, cu prețul unei vile din gama premium.

La ce să fii atent? Cel mai important lucru este contractul pe care îl semnezi cu dezvoltatorul. Contractul este principalul tău document de referință în cazul unor eventuale divergențe. Oricum, îți sugerăm ca înainte de achiziție, să te informezi cât mai bine despre dezvoltator, atât pe internet, cât și printre specialiști din domeniul imobiliar, sau chiar vizitând alte proiecte finalizate de acesta.

În plus, trebuie să știi că totuși, chiar și în această fază, poți solicita dezvoltatorului anumite documente care să îți ofere un plus de siguranță, cum este de exemplu, autorizația de construcție.

Care sunt pașii de achiziție a unei astfel de proprietăți?

1. Rezervarea – anumiți dezvoltatori ar putea să solicite semnarea unui contract de Rezervare, înainte de semnarea Antecontractului, pentru a se asigura că ai intenții serioase de achiziție. Această rezervare presupune și achitarea unei sume modice raportată la întregul preț, care poate varia între 1000 și 5000 de euro, în funcție de valoarea locuinței.

2. Ante-Contract – acest document este o formă mai serioasă de angajament între cele două părți, vânzător și cumpărător, iar de această dată, este mult mai avansată discuția și cu implicații legale mai complexe. În primul rând, acest contract se semnează în prezența unui notar. Vânzătorul își asumă faptul că imobilul în cauză îți va fi vândut ție, iar tu îți asumi obligativitatea de a cumpăra imobilul atunci când toate condițiile din ante-contract sunt îndeplinite. Nici acest contract nu este obligatoriu de a fi încheiat, însă vine ca o garanție în plus pentru tine, în ceea ce privește clauzele contractuale și garanția unui preț fix, indiferent de fluctuațiile pieței imobiliare.

3. Avansul – Unul dintre punctele pe care le marchează ante-contractul este suma necesară pentru avans, dar și termenul limită pentru achitarea acestuia. De regulă, reprezintă un procent din valoarea imobilului, cu termen de plată în 3-5 zile de la semnarea ante-contractului. Interesant de știut este că în unele cazuri, dezvoltatorii acceptă oferirea avansului în tranșe, pe măsură ce proiectul avansează (de ex: 10% se achită la semnare ante-contract, 10% la finalul turnării fundației, 10% când clădirea ajunge la roșu și așa mai departe). Așadar, înainte de a stabili termenii din ante-contract în ceea ce privește avansul, discută toate aspectele de interes cu dezvoltatorul proiectului.

Acum că știi toate aceste detalii, sperăm că vei alege cu o mai mare ușurință viitoarea ta casă. Beneficiile sunt mari, iar riscurile relativ mici în această comparație.

LA4 este un nou proiect de case tip duplex în Otopeni, disponibil în portofoliul nostru acum, în faza de proiect. Seriozitatea dezvoltatorului este oferită de ultimele proiecte LA1, LA2 și LA3 pe care le-a finalizat cu succes până acum, la un nivel de calitate ridicat. Te invităm aici pentru mai multe detalii.

Aboneaza-te la newletter

Află când publicăm un articol nou și fii la crent cu cele mai interesante trend-uri din amenajări, interioare și multe altele.