News

Dormitorul – locul unde ne relaxăm după o zi lungă de muncă

De Dinu Iuliana
Publicat in Blog
Pornit iulie 08, 2021

Dormitorul este locul în care ne retragem după fiecare zi de muncă, dar în același timp este și locul în care ne trezim în fiecare dimineață pentru a ne bucura de o nouă zi.

Confortul pe care acest spațiu îl asigură este direct proporțional cu nivelul sănătății noastre, psihice și fizice, ce se regenerează și se fortifică cu fiecare somn.

Dormitorul este important să fie locul cel mai comod din casă, pentru că aici ne petrecem cel mai mult timp, chiar dacă nu ținem minte prea mult din acest timp.

Am discutat cu specialiștiîn amenajări de interior care ne-am împărtășit din bunele practici experimentate de ei. Atunci când începeți amenajarea dormitorului este important să țineți cont de aceste 5 aspecte, înainte de a alege culorile sau decorul.

  1. Comoditatea saltelei și a pernelor. Vă recomandăm testarea în show-room-uri a saltelelor și a pernelor înainte de a le achiziționa pentru a putea să simțiți confortul. Exista o gamă largă de produse pe piață, fiecare cu specificații diferite, în funcție de nevoi și starea de sănătate a viitorului beneficiar.
  2. Asigurați-vă că în dormitor este liniște și întuneric beznă pe timp de noapte. Dacă ar fi să recomandăm mocheta undeva, atunci dormitorul este locul perfect pentru aceasta. Fiind un foarte bun izolator fonic, dar și extrem de plăcută la atingerea picioarelor goale, mai ales dacă este o mochetă de calitate superioară. Draperiile mai groase și opace pot fi un alt element care să vă avantajeze din punct de vedere al sunetului și al luminii artificiale de afară care vă pot perturba odihna. Capitonarea unor pereți sau chiar a unor corpuri de mobilier pot fi de asemenea soluții practice, dar și elemente de decor spectaculoase.

  1. Aerul curat din dormitor pe timp de noapte poate fi asigurat prin folosirea unui purificator, iar nivelul umidității, recomandat între 50-55%, printr-un umidificator.
  2. Vă recomandăm să evitați amplasarea unui televizor în dormitor pentru a evita tentația de a adormi cu televizorul pornit, iar telefonul sau alte dispozitive, este ideal să stea pe modul avion.
  3. Acordați o atenție sporită culorii luminii artificiale pe care o folosiți. Exista trei tipuri de lumini: calda 2500-3000k, naturală 3300-5300k sau rece peste 5300k. În dormitor este recomandata doar lumina caldă care vă pregătește sistemul ocular pentru odihnă.

După ce v-ați asigurat de aceste aspecte practice, puteți să vă gândiți și la culori sau stilul de amenajare pe care doriți să îl abordați, după preferințe.

Chiar dacă aparent pare timp pierdut, somnul, respectiv odihna sunt vitale și nu este nici despre cât de mult dormim, ci cât de adânc, adică despre calitatea somnului. Exista chiar și anumite aplicații care monitorizează somnul, dar sigur vă dați seama singuri de cât de plini de energie sunteți dimineața și de cât de bine ați dormit.