Achiziția unei noi locuinței este, pentru cei mai mulți dintre noi, un lucru pe care îl facem de puține ori, astfel că, este posibil să nu cunoaștem din start toate aspectele pe care le implică un asemenea demers. De cele mai multe ori, acest proces începe cu stabilirea modului în care veți ajunge la bugetul pe care îl doriți, adică prin fonduri proprii sau finanțare din alte surse, de exemplu, credite. În cazul unui credit, există mai multe opțiuni și este esențial să alegi varianta care ți se potrivește cel mai bine și răspunde nevoilor tale pe termen lung. În continuare, ți-am pregătit câteva informații care te vor ajuta să înțelegi mai bine diferența dintre diferitele opțiuni de finanțare.

Printre cele mai des întâlnite forme de finanțare din România se numără creditele bancare. Astfel, în cazul unei locuințe, tinerele familii apelează adesea la un credit ipotecar sau la creditele cunoscute sub numele de Prima Casă sau Noua Casă.

Creditul ipotecar - o variantă din ce în ce mai populară pentru cei care își doresc să achiziționeze o nouă proprietate prin intermediul creditului ipotecar. Unul dintre marele avantaje este faptul că dobânda poate să fie fixă, fără să fluctueze în cazul unor schimbări în piață. Totuși, ține cont de faptul că apelând la acest credit, vei garanta respectarea ratei, chiar cu locuința pe care urmează să o achiziționezi.

Pentru a accesa un credit ipotecar, este necesar să îndeplinești câteva condiții ce țin de o vechime de muncă minimă și o vechime la locul de muncă din prezent, conform condițiilor de creditare ale fiecărei bănci. În plus, venitul minim net trebuie să se încadreze peste un anumit prag. Acest credit la fel ca orice alt credit, impune un avans propriu, care pornește de la cel puțin 15% pentru un credit în lei și este de asemenea stabilit de politica de finanțare a fiecărei bănci în parte. Acesta poate să crească și până la 40% în anumite condiții.

Credit Prima Casă sau Noua Casă - este potrivit mai mult pentru familiile tinere, care sunt la început de drum și au un avans mai mic disponibil pentru achiziționarea unei proprietăți, deoarece nu au avut timp să economisească foarte mult din momentul intrării pe piața muncii. În acest caz, avansul este de doar 5%, o valoare destul de mică și accesibilă. Totuși, trebuie să știi că în cadrul acestui avans poți alege o locuință care să se încadreze în anumite condiții reglementate, din punct de vedere al suprafeței și a prețului. Dacă proprietatea presupune un preț de achiziție mai ridicat, atunci avansul minim poate crește.

Fiecare credit vine la pachet cu o serie de avantaje și dezavantaje, iar aici ține de tine să înțelegi care este varianta cea mai bună. Fiind un angajament pe care ți-l asumi pe termen lung, este important să cunoști toate aspectele, de aceea îți recomandăm să apelezi la ajutorul unui broker de credite, care te va ajuta să găsești soluția de finanțare potrivită. Dacă nu știi de unde să pornești, te invităm aici pentru a afla mai multe detalii despre modul în care poți apela la broker-ul care are un parteneriat cu echipa noastră.

Pe lângă sursa de finanțare, asigură-te că locuința pe care vrei să o achiziționezi reprezintă cea mai bună investiție pentru tine. În unele cazuri, poate vei lua în calcul varianta de a o vinde după o anumită perioadă de timp, în cazul în care îți dorești să te muți de acolo. Noi îți suntem alături în tot procesul de achiziție, așa că te invităm în continuare aici pentru a descoperi mai multe detalii.

Aboneaza-te la newletter

Află când publicăm un articol nou și fii la crent cu cele mai interesante trend-uri din amenajări, interioare și multe altele.