Este firesc, desigur, că fiecare locuință are avantajele și dezavantajele ei. Fie că vorbim de un apartament, de o casă individuală sau de un duplex, fiecare dintre ele are particularitățile sale, care, în funcție de nevoile și necesitățile noastre, ni se potrivesc mai mult sau mai puțin. O locuință este o decizie importantă în viața oricărei familii, așa că, înainte de a-ți îndrepta atenția spre o alegere sau alta, noi îți dăm câteva ponturi despre cum să te orientezi printre multitudinea de opțiuni disponibile.
Astăzi ne-am oprit la casele tip duplex, locuințe ce au luat prima dată această formă în Marea Britanie, și care, devin acum din ce în ce mai populare în întreaga lume. De ce? Care sunt avantajele și dezavantajele, plusurile și minusurile acestui tip de locuință, vom detalia pentru tine în acest articol.
Începem cu avantajele duplexului, pentru că nu doar că sunt mai multe comparativ cu dezavantajele, dar ne place să privim mereu partea plină a paharului.
+ Preț mai avantajos – casele tip duplex pot avea un cost de construcție cu până la 25% mai scăzut față de costul unei locuințe individuale, ceea ce înseamnă automat un preț mai avantajos pentru tine, din punct de vedere al achiziției. Asta pentru că ambele părți ale duplexului împart același acoperiș, au un zid comun, iar instalațiile sanitare și cele electrice sunt comune la instalare, dar separate la contorizarea ulterioară.
+ Costuri de întreținere mai mici – faptul că împărtășești un perete comun cu vecinul tău, din punct de vedere al costurilor, asta se traduce în eficiență termică. Un perete comun contează destul de mult în mai buna întreținere a căldurii în casă, fapt ce rezultă prin facturi mai mici la încălzire.
+ Mai aproape de familie – Un avantaj foarte plăcut la casele tip duplex este acela că poți împărtăși cealaltă jumătate de casă chiar cu părinții tăi. Știm deja că bunicii sunt de mare ajutor atunci când intervin copiii, dar și tu, la rândul tău, poți fi aproape de ei, le poți acorda ajutorul necesar de care persoanele mai înaintate în vârstă au atâta nevoie.
+ Siguranță și ajutor reciproc – Vecinul la nevoie se cunoaște, asta e o certitudine, iar dacă optezi pentru un duplex, partea aceasta e deja asigurată. Fie că ai nevoie de o mână de ajutor la montarea unei piese de mobilier, fie că vrei ca cineva să îți ude florile și grădina cât timp ești plecat în concediu, fie că vrei doar să ai siguranța mentală că cineva poate avea grijă de casa ta cât timp nu ești acolo, cu toate aceste lucruri te poate ajuta chiar vecinul tău, din cealaltă parte a peretelui comun.
+ Comunitate – Cele mai multe ansambluri rezidențiale se focusează exclusiv pe duplexuri, ceea ce înseamnă că există toate șansele ca prin achiziționarea unui duplex, să intri într-o comunitate tânără, dinamică, deschisă spre comunicare și socializare, atunci când simți nevoia.
+ Design armonios – Duplexurile reprezintă o construcție simetrică, ce rezultă în final cu două locuințe, fiecare cu intrare și curte separată, dar cu design și arhitectură comune, uniforme și plăcute. Din acest punct de vedere, se creează o arhitectură armonioasă, care încântă vizual, spre deosebire de casele construite individual, după placul și în culorile preferate de fiecare proprietar.
Acum, să trecem și la minusuri, sau acele aspecte ce au un scor mai mic în comparație cu alte tipuri de locuințe:
- Senzația lipsei de intimitate – o numim doar senzație, pentru că într-un duplex, la fel ca în orice altă locuință, beneficiezi de intimitatea familiei tale și de posibilitatea ca interiorul casei să-l amenajezi după propriul plac. Însă, datorită peretelui comun și a conexiunii celor două locuințe, intimitatea nu se resimte la fel ca într-o casă construită individual. Atât timp cât ai o relație bună cu vecinii tăi, acest minus ar putea să nici nu existe, dar, relațiile dintre oameni nu pot fi mereu anticipate.
- Izolarea fonică – așa cum am subliniat deja, aspectul principal al unui duplex este peretele comun cu vecinul tău. Acest lucru poate să ducă uneori la situația ca unele zgomote de la vecini, să fie perceptibile într-o oarecare măsură și în locuința ta. Peretele este de regulă construit astfel încât să izoleze cât mai bine fonic, dar trebuie să iei în considerare faptul că vecinul tău este de cealaltă parte și mai ridică și el volumul muzicii câteodată.
- Arhitectura instalațiilor sanitare și electrice – am menționat mai sus, la avantaje, că aceste structuri se instalează la comun, ceea ce nu permit modificarea lor. Astfel că, arhitectura țevilor și a coloanelor de utilități, în special în băi și bucătării, va trebui să rămână așa cum a fost gândită și implementată de proiectanți.
Cu plusuri și minusuri la pachet, cam așa se descrie în mare, viața într-un duplex, soluția modernă, cu costuri optime ce îți oferă confortul și spațiul unei case cu grădină proprie.
Dacă deja locuiești într-un duplex, nu ezita să ne împărtășești atât nouă, cât și celorlalți cititori, experiența ta. În căutarea casei perfecte, există soluții pentru toate nevoile și toate preferințele, iar noi, pe platforma noastră digitală imobiliară Click4home, avem disponibile ansambluri rezidențiale și cu locuințe tip duplex, dar și cu apartamente sau vile individuale. Trebuie doar să ne contactezi, să ne spui care sunt cerințele tale, iar noi te ajutăm să iei cea mai bună decizie pentru tine și familia ta.
Cât timp #staiacasă, te invităm la un tur virtual către proprietățile noastre aici.
Află când publicăm un articol nou și fii la crent cu cele mai interesante trend-uri din amenajări, interioare și multe altele.