Îți mulțumim că ai acceptat invitația noastră, Cristian. Spune-ne te rugăm cum ai ajuns să alegi această frumoasă meserie și cum te simți la fiecare nou proiect?
A fost o pură întâmplare. În clasa a 11-a am început să mă pregătesc pentru Facultatea de Arhitectură, dar simțeam că progresul era destul de lent. Erau lucruri pe care nu am reușit să le asimilez într-un timp scurt, astfel am decis să stau un an acasă pentru a mă pregăti mai bine. Pasiunea mea pentru amenajări, corelată cu iubirea pentru natură, m-a dus spre minunata zonă a peisagismului.
Cât de mult/des apelează românii la serviciile unui peisagist?
Observ o creștere a interesului pentru serviciile unui expert în peisagist și în România. Această creștere s-a accentuat mai ales în perioada de și după pandemie. Petrecând o perioadă mai lungă acasă, oamenii au început să realizeze importanța unei grădini roditoare, a unei oaze de relaxare, a unei suprafețe de gazon sănătoase și curate, a florilor sau a gardurilor vii.
Când crezi că este momentul potrivit în an în care este recomandat să cerem părerea unui peisagist?
Cel mai bun moment este în perioada Noiembrie - Februarie. Acesta e un sezon în care sectorul contrucțiilor este mai liniștit și peisagiștii pot potența maximul dintr-o grădină. Este recomandat să aloce câteva săptămâni înaintea demarării proiectului pentru stabilirea bugetului clientului, propunerea virtuală de amenajare și semnarea contractelor.
Care sunt provocările principale ale acestei meserii? Cum sunt interacțiunile și satisfacțiile pe care le trăiește un peisagist?
Întâlnești mult scepticism din partea unor clienți, astfel că un alt element esențial este comunicarea clară, apoi capacitatea peisagistului de a asculta și analiza toate nevoile corelată cu încrederea acordată.
Ceea ce contează este rezultatul final al unui proiect, când reușești să creezi o curte care să acopere nevoile clienților, o curte care să lucreze pentru ei și care să le aducă liniștea și armonia pe care și-o doresc.
Ce ar trebui să știe oamenii atunci când vor să își amenajeze curtea?
Este foarte bine ca lumea să se documentează de pe internet, reviste sau bloguri, dar să știe și că multe imagini sunt creații forțate sau nu sunt potrivite pentru orice zonă. Diferite plante cresc și se dezvoltă doar în anumite condiții de sol, climatice, etc.
O altă sugestie ar fi ca în momentul în care apelează la un peisagist să îi transmită acestuia care sunt nevoile și așteptările lor, când vine vorba de amenajarea zonei exterioare. De exemplu, dacă au nevoie de o zonă de depozitare, bbq, piscină, animale și un buget stabilit pentru ține cont de aceste criterii, în propunerile de amenajare.
Multă lume este în căutare de plante/copaci cu creștere rapidă - ce ne-ai putea recomanda în această direcție?
Este oarecum un mit. Toata lumea cunoaște aborele numit Paulownia, dar este o specie potrivită în parcuri și spații deschise. Aș recomanda arbori care au o creștere relativ rapidă : Arțar, Mesteacăn, Salcia - aceasta mai ales în jurul unui lac sau lângă o zonă cu multă apă. Arborele de lalea, Plop euro-american - crește înalt și se poate folosi ca și o cortină împotriva prafului, iar partea frumoasă e că nu produce puf ca restul plopilor, Chiparos este indicat pe post de gard viu.
Speciile enumetare mai sus sunt câteva exemple potrivite pentru zona noastră.
Care sunt trendurile în 2021 în amenajarea spațiului exterior?
Trendurile în materie de landscaping în 2021 se indreaptă foarte mult către cuvântul ”eco” sau “eco-conscious”, însemnând să încerci să incluzi în amenajare specii de plante native sau cât mai apropiate de acestea. Recomand proprietarilor de grădini să fie deschiși către ideea de a include plante perene în grădină. Acest aspect atrage mai multe viețuitoare benefice în curte, crează mai multă culoare și diversitate.
Ce plante ne recomanzi pentru interior și de ce?
Cele mai populare plante pe care le recomand sunt Dracena, Calathea/Planta care se roagă, Palmierul Doamnei, Palmierul Umbrela. Sunt doar câteva exemple. Vă recomand să vă consultați cu un Garden Expert la o pepinierĂ care furnizează și plante de interior sau un peisagist care vă oferă soluții și în funcție de lumina sau temperatura medie din interiorul pe care doriți să îl amenajați.
Spune-ne un secret din arta ta, pe care îl aplici la majoritatea proiectelor
Nu am un secret anume. Încerc să creez o ambianță plăcută prin repetiție și echilibru. Pun accent pe alternanța între plante, adica includ plante cu decor all season și plante în funcție de sezon. Se pot include și elemente de hardscaping, adica elemente mici de construcție în gradină pentru a avea un impact vizual și estetic mai accentuat.
Se maturizează piața din România, pe acest domeniu ? Cât de căutați sunt tinerii peisagiști?
Chiar dacă destul de încet, se simte o maturizare. Accesul la internet și resurse externe a avut un impact major asupra publicului. Numărul peisagiștilor este în creștere, de asemenea și oferta pe piața materialelor de hardscape și a materialului dendro-floricol este nelimitată. Este necesară puțină creativitate, know-how și out of the box thinking pentru ca tot mai multe dintre curțile din România să arate bine.
Cum crezi că va evolua acest domeniu din punct de vedere al nevoilor de acoperit având în vedere că tot mai multe familii se mută de la apartamente către casă?
Familiile care se mută la casă vor apela la firme specializate în domeniu, atât pentru amenajare, cât și pentru întreținere. O curte frumoasă înseamnă și responsabilități și muncă permanentă, dar satisfacția este pe măsură.
Află când publicăm un articol nou și fii la crent cu cele mai interesante trend-uri din amenajări, interioare și multe altele.