Acasă are o însemnătate aparte pentru fiecare dintre noi. Pentru unii, acasă înseamnă un loc de refugiu, de reuniune cu familia, un loc în care intri și de dezbraci de toate grijile și preocupările din timpul zilei. Pentru alții, casa este mai mult o utilitate, un loc ce le oferă siguranța unui somn odihnitor și a unui spațiu practic în care își împlinesc fiecare vis. Cu toate acestea, acasă este un loc de suflet, indiferent de motivul pentru care o iubești. Și tocmai pentru că ajungi să petreci destul de mult timp acasă, singur sau cu familia, îți dorești ca interiorul ei să te împlinească, să-ți ofere energia pozitivă de care ai nevoie de-a lungul zilelor.
În ton cu această energie pozitivă este amenajarea feng-shui a casei, o tehnică de decor pentru interior care este gândită astfel încât să invite norocul și fericirea în casa ta. La limita dintre știință și artă, principiile feng-shui se respectă de mai bine de 3000 de ani, având originile în China. Cu o însemnătate profundă asupra norocului și a stării de bine în mod general, feng-shui înseamnă vânt și apă, elemente naturale asociate cu echilibrul din viață.
Principiile de bază ale feng-shui-ului pot fi aplicate în orice încăpere, chiar și în exteriorul casei, de exemplu, în grădină, însă există anumite recomandări care vor încuraja armonizarea familiei cu mediul ambient:
Holul casei – este zona care te întâmpină imediat ce ai pășit în casă, așa că, indiferent de dimensiunile lui, trebuie să fie cât mai primitor și mai echilibrat. Astfel, asigură-te că nu încarci această zonă cu lucruri inutile, să fie cât mai ordonat, astfel încât energia pozitivă să-și găsească locul. Ai grijă ca holul să fie cât mai luminos și mai vibrant, poți așeza chiar și o oglindă care să ofere iluzia unui spațiu mai mare. Clopoțeii de vânt se spune că aduc noroc, așa că îi poți agăța deasupra ușii, ca energia pozitivă să-și facă auzită prezența.
Livingul – în sufragerie este important ca doi pereți să fie poziționați astfel încât să dea spre exterior. Ferestrele sunt un alt element important aici, căci ele cresc energia pozitivă și fluxul Chi în încăpere, așa că poți opta pentru geamuri mari, ce permit luminii să pătrundă întreaga cameră. Canapeaua trebuie așezată cu spatele către un perete pentru sentimentul de siguranță, în timp ce piesa principală de mobilier trebuie să fie orientată către intrare. Poți opta pentru fotolii sau tabureți pentru locuri în plus, însă ai grijă să nu aglomerezi livingul prea mult. Este foarte important să eviți piesele de mobilier cu unghiuri ascuțite, căci aici își face simțită prezența energia negativă. Optează pentru colțuri rotunjite și o paletă de culori neutră, precum galben sau crem.
Dormitor – locul în care odihna joacă un rol principal, un loc pe care trebuie să îl tratăm cu un sentiment de căldură, de calm. În principiile feng-shui, acestea se echilibrează cu ajutorul elementelor ce îl compun, adică lumină, mobilier confortabil și culori pastelate. Pereții pot prinde un contur bej, crem, lavandă, sau în esență, orice ton pământiu. Patul trebuie poziționat în așa fel încât să ai vedere asupra ușii, dar să nu fie poziționat la fereastră. În plus, nu este recomandat să optezi pentru oglinzi ce reflectă patul. Televizorul ar trebui să lipsească sau măcar să fie ascuns, și este bine să eviți fotografiile cu familia, prietenii sau cu iz religios, pentru că îți vor oferi senzația de ”urmărire”. Colțul de sud-vest este colțul dragostei, așa că încurajează iubirea și armonia în familia ta optând pentru așezarea unor elemente ce reprezintă pământul (vase de ceramică, cristale, pietre decorative etc.)
Bucătăria – echilibrul din alimentație este extrem de important, iar la fel de necesar este și echilibrul oferit de amenajarea bucătăriei. Un element aparte este cuptorul, ce reprezintă focul, el nu trebuie alăturat chiuvetei, care este definită de apă. Ai grijă să păstrezi mereu aragazul curat și să folosești în mod regulat fiecare arzător. Bucătarul trebuie să aibă o vedere de ansamblu, așa că este recomandată o oglindă deasupra aragazului, sau un corp de sticlă ce să reflecteze întreaga bucătărie. Alege culori vesele și luminoase pentru pereți și decorează totul cu numeroase ghivece de flori. Ai grijă să ascunzi coșul de gunoi și să alegi un blat cu colțuri rotunjite.
Baia – mediul în care petrecem momente pline de răsfăț, fie că facem o baie sau ne pregătim pentru o nouă zi, aici este startul energiilor pozitive. Alege nuanțe de albastru sau verde care evidențiază simbolul apei, păstrează încăperea luminată și bine ventilată. Plantele naturale ajută la oxigenarea aerului, iar elementele de lemn vor echilibra simbolul apei. Ține capacul toaletei mereu închis atunci când nu o folosești, și de asemenea, menține ușa închisă pentru a nu elibera energii negative.
Principiile feng-shui-ului pătrund și mai mult în detalii, dar e bine să pornim mereu cu o bază corectă. Starea de bine a familiei este influențată de toate elementele menționate mai sus, așa că, în acest sfârșit de săptămână, te încurajăm să echilibrezi și tu decorul talei case pentru atragerea fericirii și a norocului.
Așa cum știi, dacă ești în căutarea unei locuințe, noi suntem alături de tine cu variante diverse, potrivite pentru fiecare dintre voi. Vizualizează portofoliul nostru de proprietăți și hai să stabilim o vizionare împreună.
Află când publicăm un articol nou și fii la crent cu cele mai interesante trend-uri din amenajări, interioare și multe altele.
Daca esti interesat de o achizitie, lasa-ne datele tale de contact in formularul de mai jos si un consultant Click4home te va contacta foarte repede.