Mai mult decât o locuință, acasă devine un sentiment, un loc pe care îl creăm și îl amenajăm conform preferințelor noastre, pentru a da viață celor mai frumoase amintiri de-alungul anilor. Primul pas în alegerea elementelor de design interior pornește de la paleta de culori pe care ne-o dorim, atât pentru pereți, cât și pentru mobilier și diversele obiecte care vor completa fiecare încăpere. Așadar, înainte de a te decide asupra nuanțelor pe care ți le dorești în casă, credem că ar fi interesant să afli și ce stare de spirit îți va oferi pe termen lung. În acest articol vom puncta cele mai frecvente culori utilizate în design-ul interior, așa că te invităm să citești despre fiecare în parte.

Gri – Este una dintre cele mai utilizate culori pentru interiorul caselor, deoarece este o culoare neutră, care nu dispare niciodată din trend. Este o nuanță versatilă, cu numeroase subtonuri, de la cărbune negru și până la tonuri nisipii, astfel încât să poți face potrivirea ideală cu dorințele tale. Subtonurile închise oferă o stare de spirit dramatică, rece, pe când tonurile mai deschise descriu un living relaxat, aerisit, ce inspiră o stare de calm.

Albul – O nonculoare aleasă de foarte multe persoane pentru pereții de interior. La fel de versatilă precum gri-ul, această culoare poate crea iluzia unui spațiu deschis și curat, dar asta numai dacă lumina naturală își găsește locul în casă. În caz contrar, pereții albi într-un spațiu întunecat pot da senzația de trai într-o instituție publică.

Galben – O culoare cât o mie de cuvinte, galbenul introduce multă energie pozitivă în orice casă. Totuși, fiind o culoare puternică, de impact, designerii de interior recomandă ca această culoare să fie folosită doar ca accent, pe unul, maxim doi pereți din aceeași încăpere.

Verde – Reflexia naturii în casa voastră, este mereu o decizie înțeleaptă. Culoarea verde inspiră relaxare și în același timp, îmbunătățește puterea de concentrare și productivitatea. Așadar, verdele este ideal pentru o cameră de studiu, un birou sau o cameră de lectură. Și aici există mai multe subtonuri, de la verde crud, până la olive, fiind o culoare folosită cu succes și în dormitor, dar și în bucătărie.

Albastrul – una dintre cele mai utilizate culori pentru pereții de interior, albastrul induce o stare de liniște profundă și de calm. Folosită în dormitor, va avea un efect benefic asupra odihnei, iar într-o cameră de zi cu destinație de birou, această culoare îmbunătățește productivitatea, la fel ca verdele. În conceptul feng shui, albastrul este semnificația elementului apă, iar designerii de interior recomandă vopsirea pereților orientați spre est cu această culoare.

Roșu, portocaliu – Culori puternice, contrastante aceste culori pot fi folosite pentru a oferi un impact vizual diferit. Ele pot să încălzească o încăpere, dar din nou, este recomandat să folosești o astfel de culoare doar ca accent, pe un perete dintr-o încăpere.

Așa cum vezi, complexitatea culorilor potrivite pentru pereții de interior îți poate pune semne de întrebare, sau din contră, te poate ajuta spre o decizie mai rapidă. Dacă ai nevoie de ajutor specializat în acest sens, îți putem recomanda chiar noi un designer de interior, iar pentru mai multe servicii, te invităm aici să descoperi toate serviciile de care poți beneficia când alegi să colaborezi cu noi.

Aboneaza-te la newletter

Află când publicăm un articol nou și fii la crent cu cele mai interesante trend-uri din amenajări, interioare și multe altele.